Skärgårdsliv på Ålön

Ålön är 1 360 m lång och 680 m bred och är lätt att promenera runt via grusvägar. Det finns 58 fastigheter på ön som är bilfri. Öns högsta punkt är Storberget med sina 42 meter, hit vandrar man upp längs en skogsstig och belönas med en fantastisk utsikt över skärgård och fastland. Längst ut på södra udden finns fina klippor där man kan njuta av kvällssolen. Det finns även en boulebana med klot att nyttja under sommarperioden, enkel fotbollsplan och gröna ytor vid midsommarstången. Det finns inga offentliga soptunnor eller toaletter på ön. Besökare ansvarar för att ta med sig sina sopor och lämna ön i samma skick de fann den i.

Ålön har en typisk skärgårdsnatur med vilda blommor - allt från blå- röd- och vitsippor till liljekonvaljer, gullvivor och sommarblomster av alla de slag. Det finns rester av urskog i form av enar, idegran och högresta furor. Mäktiga ekar och lindar, sammantaget ett tjugotal trädslag, fulländar bilden. Ön har ett rikt fågelliv med allt av fågelsång man kan önska sig! Genom att låta skogen sanera sig själv och gemensamt underhåll av markägare och samfällighetsförening frodas naturen.

På Ljusterö finns livsmedelsbutik, restauranger och bensinstation samt 18-håls golfbana. Med båt tar man sig lätt till fastlandet och gästhamnarna i Dyvik och Östanå där det även finns kiosk och mini-livs.

Skärgården rakt österut utanför Ljusterö tillhör några av de mest berömda områdena i Stockholms skärgård med öar med släta klipphällar och vindskyddade vikar för båtlivet, däribland Kallskärs skärgård. Många ögrupper inom dessa områden är fågelskyddsområden. I den inre delen av skärgården finns också många fina öar inom ett avstånd på tio distansminuter från Ljusterö. Klintsundet mitt på Ljusterö med en öppningsbar bro mellan Västra och Östra Lagnö utgör ett populärt stopp för båtfolket från fastlandet för tankning och den sista bunkringen före vidare färd ut till den yttre skärgården. Vintertid när isen lagt sig är fjärden Gällnan utanför Klintsundet öster om Ljusterö ett populärt område för långfärdsskridskoåkning.

På den västra sidan av Norra Ljusterö i Furusundsleden finns Kyrkogårdsön med Siaröfortet, en ö med sex gamla luftvärnsbunkrar från andra världskriget som är ett populärt utflyktsmål med anordnad guidad visning. På Kyrkogårdsön finns ett vandrarhem som drivs i STF:s regi, gästbrygga och café/restaurang.